KOOK EIWITRIJK
Waarom eiwitrijk koken?
Om uit te leggen waarom eiwitrijk koken een bewuste keuze kan zijn dien je te weten wat eiwitten nu eigenlijk precies zijn. Eiwitten worden ook wel proteïne genoemd en zijn bouwstenen voor ons lichaam, net als koolhydraten en vetten. Er zijn dierlijke- en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral vlees, vis, zuivel en eieren. Plantaardige producten zitten vooral in graanproducten, peulvruchten en noten.
Voldoende eiwitten in je lichaam zorgen ervoor dat je langer vol zit waardoor de behoefte om vaak te eten afneemt. Daarnaast zorgen de eiwitten ervoor dat je meer spierweefsel ontwikkelt en vetweefsel juist verminderd. Eiwitten zijn moeilijker te verteren dan koolhydraten en vetten waardoor je lichaam twee keer zoveel calorieën verbrandt om de eiwitten te kunnen verwerken. Hiermee wordt je spijsvertering gestimuleerd waardoor je voedingsstoffen weer beter kunt opnemen en minder zal worden omgezet in vetten.
Het fit worden en blijven is dus een van de voornaamste redenen om te kiezen voor eiwitrijke voeding. Uiteraard gaat dit gepaard met voldoende beweging.